Zoek, vergelijk & boek!
Een auto huren in Stavanger gaat gemakkelijk, snel en overzichtelijk via AutoHuren.be. Wij tonen de voordeligste keuzes uit het brede autohuur aanbod in 125 landen & 17.000 locaties wereldwijd. Wij bieden een all-inclusive huurauto in Stavanger, tegen de laagste prijs en gegarandeerd de beste service!
Of je nu op zoek bent naar een kleine huurauto of een stationwagon voor het hele gezin. Wij hebben altijd een geschikte auto voor de laagste prijs. Hieronder staan enkele voorbeelden uit ons aanbod in Stavanger
Hieronder staan de best beoordeelde autoverhuurbedrijven in Stavanger. Vergelijk met één zoekopdracht alle beoordelingen en prijzen van deze verhuurbedrijven.
De Noordzee heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor Stavanger. Vroeger waren visserij en scheepsbouw de belangrijkste activiteiten in de stad, tegenwoordig draait alles om de olie-industrie. Dat klinkt niet als een plaats om voor enkele dagen naar toe te gaan en toch is Stavanger een leuke bestemming voor een stedentrip. Door de aanwezigheid van veel buitenlanders die in de olie-industrie werken, is Stavanger de meest kosmopolitische stad van Noorwegen en wordt het ook wel de gastronomische hoofdstad van het land genoemd. Voeg daarbij de ruige fjordenkust in de buurt van Stavanger en het zal duidelijk zijn dat u zich er niet zult vervelen.
Toch beginnen we dit overzicht van de grootste kleine stad van Noorwegen met die olie-industrie. Eind jaren zestig werd voor de Noorse kust olie ontdekt en in het Norsk Oljemuseum aan de haven wordt de geschiedenis van de olie-industrie uit de doeken gedaan. Daarbij ligt grote nadruk op de technologische ontwikkeling van het boren naar olie. U ziet er oude en nieuwe apparatuur, waaronder boren, duikklokken en een reddingscapsule. Het museum is gevestigd in een opvallend modern gebouw; gezien vanaf de zee lijkt het op een olieplatform.
Bij de ferryhaven ligt het oude centrum van de stad, Gamle Stavanger. Het had overigens niet veel gescheeld of dit pittoreske stadsdeel met keienstraatjes en houten huizen had niet meer bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een nieuw stadsplan ontvouwd, waarin voor de oude houten huizen geen plaats meer was. Stadsarchitect Einar Hedén sprak zich uit tegen de plannen en in 1956 werd besloten een deel van het oude centrum te behouden. Het ging destijds om het ‘minst aantrekkelijke’ deel van de stad. Nu de houten huizen zijn gerestaureerd is het een van de meest gewilde plekken in de stad. Hier staat ook het Norsk Hermetikkmuseum, het ‘blikjesmuseum’. Klinkt niet als een aantrekkelijke attractie? Dat is het wel. U wordt namelijk uitgedaagd om hetzelfde te doen als wat er vroeger in de ‘blikjesfabriek’ gebeurde: met de hand sardientjes om en om in een blikje leggen. De snelste werkneemsters vulden tien blikjes per minuut (oftewel elke zes seconden een blikje). Kunt u dat ook?
De kathedraal van de stad (Stavanger domkirke) is de oudste stenen kerk van Noorwegen en stamt uit 1125. Net als veel andere Scandinavische steden werd Stavanger weleens getroffen door brand. In 1272 was er ook zo’n grote brand waarbij de kathedraal zwaar beschadigd werd. Bij de restauratie daarna werden aan de van oorsprong romaanse kerk gotische elementen toegevoegd.
Er zijn veel archeologische opgravingen gedaan in de provincie Rogaland (waarvan Stavanger de hoofdstad is). De prehistorische vondsten bij die opgravingen zijn tentoongesteld in de archeologische afdeling van het Stavanger Museum. U ziet er onder meer voorwerpen van een nederzetting uit de Steentijd en oude blaasinstrumenten die werden gevonden in de buurt van de Hafrsfjord.
Over de zeevaarthistorie van de stad leert u meer in het Maritiem Museum in een mooi historisch gebouw uit de achttiende eeuw aan de haven. Naast de tentoonstelling over de ontwikkeling van scheepvaart en visserij bezit het museum twee oude zeilschepen, de Anna af Sand uit 1848 en de Wyvern uit 1896.
Het werd hierboven al vermeld: de menselijke geschiedenis van de regio gaat ver terug. In de buurt van Stavanger zijn restanten van menselijke beschavingen gevonden van bijna tienduizend jaar oud. Niet ver van de stad kunt u een grot bekijken, de Vistehola, die al in de Steentijd werd bewoond.
Stavanger ligt in een prachtige omgeving die uitnodigt om met een huurauto te ontdekken. In de provincie Rogaland ontdekt u bergen, pittoreske eilandjes, watervallen en hoogvlaktes. En uiteraard fjorden. De meest bezochte in de omgeving van Stavanger is de Lysefjord van 42 kilometer lang en 500 meter diep. De topattractie hier is de Preikestolen, wat ‘preekstoel’ betekent. Het is een uitstekende rotspunt zo’n 600 meter boven de fjord. U hebt er een magnifiek uitzicht. Ga er overigens niet op eigen houtje naar toe, want dat is levensgevaarlijk en bovendien streng verboden. Wilt u nog iets hoger? Bezoek dan de berg Kjerag van 1110 meter hoogte. De Kjeragbolten is een grote steen die tussen twee rotsen is ingeklemd. Op die steen staat u zo’n duizend meter boven de Lysefjord. Niet voor mensen met hoogtevrees! Niet ver van deze steen ziet u de mooie waterval Kjeragfossen van 715 meter hoog. De Kjerag is vanwege de hoogte een geliefde plek om te BASE jumpen.
Het centrum van Stavanger is deels verkeersvrij. Verder is de stad onderverdeeld in parkeerzones, waarvoor verschillende regels gelden (sommige zones zijn voorbehouden aan bewoners). U kunt op straat parkeren, maar een beter alternatief is om uw huurauto te stallen in een van de parkeergarages.
Stavanger Airport ligt in Sola, elf kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum. Het vliegveld is gemakkelijk per huurauto bereikbaar via de autosnelweg E39. De afslag naar de luchthaven staat duidelijk aangegeven.